Zdravstveni radnici za izbacivanje papira iz upotrebe: Sa nestrpljenjem čekaju integrisani informacioni sistem

U organizaciji Fonda zdravstvenog osiguranja RS  i kompanije MMSCODE, u protekla dva mjeseca su se za sve zdravstvene radnike iz Srpske po regijama, održavale radionice o uvođenju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

Namjera je da se zdravstveni radnici upoznaju uvođenjem ovog projekta u zdravstveni sistem i da daju svoja mišljenja i sugestije, s ciljem dodatnog poboljšanja i prilagođavanja ovog Sistema.

Oni su na radionicama jednoglasno podržali digitalizaciju zdravstva, ističući da će njihov rad biti mnogo brži, posebno što će, kako su rekli, imati više vremena da se kvalitetnije posvete pacijentu i njegovim zdravstvenim potrebama.

Najveća mana sadašnjeg sistema je, kako su istakli, što sada najveći  dio vremena provode uz računar baveći se administrativnim stvarima i što nemaju jasan uvid o kompletnom  zdravstvenom stanju pacijenta, urađenim medicinskim pretgagama i slično.

– Naglasili su da će ova praksa uskoro postati prošlost, jer će elektronski kartoni pacijenata  sadržavati sve neophodne i relevante informacije o zdravstvenim stanju osiguranika. To će, između ostalog, pomoći i da se odluke brže donose, kada je u pitanju dalji tok liječenja. Takođe, zdravstveni radnici smatraju da će se, sa elektronskim karticama, uputnicama, receptima i slično, papir u potpunosti izbaciti iz upotrebe, pa će i  vrijeme koje se sada provodi u zdravstvenim ustranovama  biće kraće i efikasnije – saopštili su iz FZO.

Izvor: Srpskainfo.com