Prva elektronska kartica za osiguranike besplatna

Prva elektronska kartica za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske biće besplatna, dok se potpuna realizacija Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema očekuje krajem naredne godine.
Ovo je poručeno danas na trećoj završnoj radionici o IZIS –u u organizaciji FZO RS i predstavnika kompanije „MMSCODE“ za zdravstvene radnike sa područja Hercegovine i sarajevsko –romanijske regije.

“Uvođenjem elektronske kartice pacijent neće imati potrebu da ovjerava knjižicu, status osiguranja će biti vezan direktno na sadašnji sistem Fonda. Očekujemo i transparentnije liste čekanja. Pacijent će znati gdje, kada i u koliko časova ima zakazan pregled”, rekao je Dejan Stojaković, projekt menadžer za IZIS ispred FZO RS.

Dragana Кrivaja, projektni menadžer u ime sprovodilaca projekta integrisanog zdravstvenog sistema, rekla je da je cilj radionica da se prije početka projekta obave konsultacije sa ljekarima kako bi nove aplikacije i informacione tehnologije koristili što pravilnije.
Naime, radionice se sprovode sa namjerom da se zdravstveni radnici upoznaju sa uvođenjem ovog projekta u zdravstveni sistem i da daju svoja mišljenja i sugestije u cilju dodatnog poboljšanja i prilagođavanja IZIS-a svakodnevnim potrebama zdravstvenih radnika u njihovom radu sa pacijentima. Takođe, namjera je i da se zdravstveni radnici detaljnije upoznaju sa svim prednostima koje donosi jedan od najznačajnijih projekata u Republici Srpskoj, a koji će doprinijeti da se procesi liječenja i druge procedure u zdravstvu znatno ubrzaju, te da zdravstveni sistem u cjelosti bude efikasniji
Radionice su ranije uspješno održane za zdravstvene radnike regija Banjaluke, Prijedora, Bijeljine, Zvornika i Doboja.

Nakon završenih radionica za radnike Hercegovine i sarajevsko – romanijske regije, svi zdravstveni radnici u Srpskoj će proći neophodnu obuku i edukaciju za IZIS. Dosadašnje radionice su pokazale da su zdravstveni radnici spremni za uvođenje jednog od najkompleksnijih projekata u Republici Srpskoj koji bi zdravstvenom sistemu trebao da donese brojne prednosti. Među kojima su, svakako, brži i efikasniji zdravstveni sistem i mnogo više efektnijeg vremena provedenog sa pacijentima.

Podsjećamo da bi u Republici Srpskoj do kraja 2020. godine trebalo da se počne sa upotrebom elektronskih kartica, recepata, kartona, uputnica i nalaza, kako je predviđeno ovim projektom. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata koji se realizuju u Republici Srpskoj, a koji bi trebao znatno da unaprijedi zdravstveni sistem, učini ga kvalitetnijim i da donese značajne finansijske uštede za cjelokupni sistem. Dakle, od koristi za svakog građanina pojedinačno, do koristi za sve ustanove i institucije u zdravstvenom sistemu. Na realizaciji IZIS-a u RS radi izabrani konzorcijum ”MMSCODE” d.o.o. Banjaluka, ”Lanaco” d.o.o. Banjaluka i ”Ericsson Nikola Tesla” d.d. Zagreb.

Izvor: Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske