Počela radionica za zdravstvene radnike bijeljinske regije

Nakon regije  Banjaluka i Prijedora, predstavnici Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sa kompanijom „MMSCODE“ započeli su sedmodnevnu radionicu za zdravstvene radnike sa područja Bijeljine, Zvornika i Doboja  kako bi što bolje  predstavili primjenu integrisanog zdravstvenog informacionog sistema  ( IZIS)  čija je suština  uvođenje elektronskih kartona, knjižica, recepata i uputnica.

Podsjećamo da bi do kraja 2020. godine trebalo da se u potpunosti implementira ovaj projekat koji bi zdravstveni sistem trebao da učini znatno efikasnijim.

Projekt menadžer ispred Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Stojaković rekao je da je riječ o jednom od najkompleksnijih projekata u posljednjih nekoliko godina čija je vrijednost 23 miliona КM, bez PDV-a, a finansira ga Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

„Кrajem godine krenućemo sa izdavanjem prvih elektronskih kartica osiguranicima. Prvu elektronsku karticu svi stanovnici Srpske dobiće besplatno, a sredstva će obezbijediti Fond“, istakao je Stojaković.

Prema njegovim riječima, sve ustanove koje budu integrisane u sistem dobiće od Fonda računare u trajno vlasništvo, a riječ je o 3.000 računara koji će pomoći ovaj proces jer je ustanovljeno da je sadašnja računarska oprema u javnim zdravstvenim ustanovama uglavnom zastarjela.

Stojaković je rekao da Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ima gotovo milion osiguranika i da će primjenom novog informacionog sistema pacijenti i zdravstveni radnici biti značajno oslobođeni administriranja, a efikasniji zdravstveni sistem omogućiće i značajne finansijske uštede.

Projekt menadžer ispred „MMSCODE“ Dragana Кrivaja rekla je da se tokom perioda prilagođavanja zdravstveni radnici koji će primjenjivati novi program kroz obuke upoznaju o prednostima elektronskog kartona i uputnica.

Ona je navela da integrisani zdravstveni informacioni sistem nakon dvije godine treba biti u primjeni za sve javne zdravstvene ustanove – 55 domova zdravlja i devet bolnica u Republici Srpskoj, uključujući Univerzitetski klinički centar.

Inače, Projekat sprovodi konzorcijum firmi „MMSCODE“ i „Lanako“ iz Banjaluke i „Erikson Nikola Tesla“ iz Zagreba.

Izvor: Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske