Održane radionice o projektu IZIS

Do kraja naredne godine u Republici Srpskoj bi trebalo da bude uveden Integrisani zdravstveni informacioni sistem IZIS, koji podrazumjeva uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, recepata, kartona i uputnica. Riječ je o jednom o najkompleksnijih i najznačajnijih projekata koji se realizuju u Republici Srpskoj i koji bi trebalo znatno da unaprijedi zdravstveni sistem, učini ga kvalitetnijim i efikasnijim, i donese značajnije finansijske uštede za cjelokupan sistem.

Bolnica u Gradišci i tri pripadajuća doma zdravlja prvi bi već do kraja godine trebalo da uvedu ovaj sistem. Ljekari očekuju da će im posao biti znatno olakšan jer će umjesto dosadašnjih administrativnih obaveza više vremena moći da posvete pacijentima. Posebno je kažu važno što će na jednom mjestu imati sve neophodne podatke o pacijentu.

„Važno je što će zdravstvene ustanove biti povezane između sebe, što će ljekarima omogućiti da imaju stalni uvid u sve podatke pacijenta kao što su ranije istorije bolesti, alergije i slično, što je jako važno kod zbrinjavanja hitnih stanja“, ističe Mladen Draganović, JZU Bolnica Gradiška.

U proteklih deset dana sistem je prezentovan zdravstvenim radnicima Banjalučke i Prijedorske regije. A u naredna dva ciklusa radionice će biti održane i za Bijeljinsku i regiju Istočne Hercegovine i Istočnog Sarajeva. Cilj je da se ljekarima predstave sve mogućnosti ovog sistema, ali čuju i njihove sugestije.

„Ono što je najbitnije jeste taj njihov prvi odziv na naše demonstracije, u kojima oni vide prednosti ovog sistema, vide šta znači elektronska realizacija recepta, šta to znači elektronska uputnica jer se upravo ovim sistemom  eliminiše potreba papira“ dodaje Dragana Krivaja, projekt menadžer ma „MMSCODE“ Banjaluka.

Osim toga kada sistem zaživi biće ukinuto ovjeravanje zdravstvenih knjižica. Očekuje se smanjenje liste za čekanje dijagnostičke i terapijske procedure što će za posljedicu imati manji broj hospitalizacija i smanjenje troškova u bolničkom sektoru, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja.

„Postoje brojne indirektne koristi kojim će sistem da doprinose ne samo pacijentu već i ministarstvu i samom fondu kroz bolju kontrolu utroška lijekova, medicinsko sanitetskog materijala i slično“ kaže Dejan Stojaković, projekt menadžer u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kompletan sistem trebalo bi da zaživi do kraja 2020. godine, a nakon toga predviđeni garantni rok je 36 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 23 miliona maraka, bez PDV-a. (RTRS)