Bijeljina: Uskoro elektronski zdravstveni kartoni

Kako je predviđeno projektom IZIS u Srpskoj bi do kraja 2020. godine trebalo da se počne sa upotrebom elektronskih zdravstvenih knjižica, recepata, kartona i uputnica.

IZIS predstavlja jedan od najkompleksnijih projekata koje Fond implementira u posljednjih nekoliko godina. Cilj je formiranje elektronskog zdravstvenog kartona na nivou Republike Srpske i to za svakog njenog stanovnika. Vrijednost projekta je 23 miliona maraka bez PDV-a. U sistem će među prvima biti uključene krajem godine zdravstvene ustanove na području regije Gradiška, dok će bijeljinski Dom zdravlja biti integrisan u sistem naredne godine.

Osnovni cilj projekta tiče se upravo pacijenata koji neće više biti prinuđeni da hodaju od šaltera do šaltera kako bi ovjerili zdravstvenu knjižicu.

Za implementaciju projekta IZIS zadužen je konzorcijum MMSCODE, Lanako i Erikson Nikola Tesla. Projekat se implementira u četiri faze u naredne dvije godine. U toku je prva faza implementacije koja podrazumijeva isporuku i instalaciju hardverske opreme.

Paralelno sa implementacijom IZIS projekta počele su i radionice na kojima učestvuju predstavnici zdravstvenih ustanova a u toku je njihov drugi ciklus koji se održava u Etno selu Stanišići u narednih sedam dana za regije Bijeljina, Doboj i Zvornik.